Wegańska zupa brukselkowa

/
1 Comments
Czas: 25 min
Porcji: 4



Lubie prosto i gorzko. Dla fanów brukselki.

  • 4 szklanki wody
  • 500g brukselki, oczyszczonej, przekrojonej na połówki
  • 4 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • garść świeżej pietruszki lub koperku
  • łyżka oliwy z oliwek

1. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj marchewkę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
2. Wrzuć brukselkę, czosnek i przyprawy. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
3. Zdejmij zupę z ognia i odstaw na chwile do ostudzenia.
4. Zmiksuj ręcznym blenderem i rozlej do talerzy.
5. Posyp garstką świeżej pietruszki i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Możesz również skropić sokiem z cytryny.


Często dodaje do zupy warzywa pozostałe w lodówce tj. pietruszka, ziemniak lub cebula. Smak lekko się zmienia ale niewystarczająco by usunąć smak gorzkiej pysznej brukselki. Dla fanów ;]


Tu też jest pysznie :)

1 komentarz:

  1. A te brukselki to udają pacmana? :D
    Kocham brukselkę tak bardzo, że mogę nawet wybaczyć tej zupie, że jest wegańska (chociaż pewnie się nie powstrzymam i doleję śmietanki ;p )
    Robisz ładne zdjęcia. Zachęcające.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.