Wywar Warzywny z Resztek Warzyw

/
4 Comments
Dzisiaj ugotujemy zdrowy domowy wywar z resztek warzyw. Jest to dobry sposób na ocalenie odpadków bądź tych niezużytych warzyw, które i tak wylądowałyby w koszu.



Choć cebula, marchew i seler to podstawowe składniki wywaru, praktycznie możesz użyć wszystko co wyrzucamy do kosza przy obieraniu warzyw: szczyty marchwi, papryki, pietruszki, zewnętrzne liście kapusty, sałaty, obierzyny z ziemniaków, cebuli, i inne. Warzywa takie jak burak, czerwona cebula lub grzyby zabarwią bulion na ciemno. Kapusta czy brukselka w dużej ilości wzmocnią smak. Polecam mieszać wszystko co znajdzie się pod ręka, i metodą prób i błędów odnaleźć smak jaki zadowoli wasze podniebienie.

Resztki warzyw możesz przechowywać w lodówce w plastikowej torebce bądź kontenerze. Jeśli gromadzisz je dłużej niż tydzień przechowaj je w zamrażalniku. Gdy zbierzesz ich wystarczająco dużo wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby przykrywała wszystkie warzywa. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ulubione zioła do smaku. Zagotuj wodę i gotuj na małym ogniu przez następną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gdy gotowy, odczekaj aż ostygnie. Następnie przecedź przez sitko. Praktycznie wywar można już spożywać. Ja zazwyczaj wyciskam jeszcze “ostatnie soki” z pozostałych warzyw przez zwykłą kuchenną ścierkę.

Wywar przechowuje w szczelnie zamkniętych słoikach i zużywam w przeciągu kilku kolejnych dni, do zup i w zastępstwie wody np. do gotowania ryżu, makaronu, fasoli, ziemniaków. Smakuje również dobrze w formie ciepłego rozgrzewającego napoju.


Artykuł ukazał się na portalu kuchnia-kuchnia.pl


Tu też jest pysznie :)

4 komentarze:

  1. WLASNIE ODKRYLAM TEGO BLOGA!!!PIKNY!!Dodaje do mojej listy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wilf Tofu29.4.10

    Dziekuję Lulu za miłe słowo :)

    Wprawdzie jeszcze za wiele się tu nie dzieje, ale z pewnością się rozkręci.

    Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł z wykorzystaniem tych obierków. Jak dotąd robilam bulion na niejadalnych, twardych częsciach pora, wyszedl delikatny, smaczny i w kolorze słońca :)
    Szkoda jednak, że nie można dłużej przechowywać w pogotowiu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5.11.10

    hej mozna pewnie wystarczy zawekowac badz zamrozic...

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.