Tofu i warzywka

/
1 Comments
Niektórzy nazywają to tofucznicą co znaczy jajecznica bez jajek. Podstawą potrawy jest tofu, cebulka i przyprawy. I dalej można sobie szaleć...

Porcja raczej na jedną osóbkę



A oto moja osobista wariacja:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • pół cebuli pokrojonej
  • pół czerwonej papryki poćwiartowanej również
  • 125g tofu
  • przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, oregano 
  • kilka plasterków ogórka kiszonego i szczypta kiełków rzodkiewkowych co w lodówce mi zalegały / oliwki też się nadajo świetnie

1. Na oleju podsmażasz czosnek i cebulkę przez kilka minut, dodaj trochę wody jak się przypala
2. Dodaj paprykę i kurkumę i podsmażaj przez kolejna 5 min. Jak potrzeba dodaj trochę wody.
3. Na koniec dodaj rozgniecione/pokrojone tofu i resztę przypraw. Smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Kiełki, ogórki lub oliwki dodaj na koniec, nie ma potrzeby ich więcej przetwarzać.
5. Daj znać o swoich wariacjach


Tu też jest pysznie :)

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się tofucznica, Tak z nazwy jak i i smakowo. Będzie chyba moim ulubionym daniem śniadaniowym, wyprzedzając wędlinę w plasterkach z Polsoi. Oczywiście sojową :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.