Curry Ziemniaczano-Dyniowe

/
3 Comments
W kuchni indyjskiej fajne jest to, że większość potraw jest wegetariańskich, a stąd już tylko krok do weganizmu :)


  • 6 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w większe kawałki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • ok 2,5 cm imbiru drobno posiekanego/startego 
  • kilka większych kawałków dyni
  • puszka pomidorów
  • olej 
  • wywar warzywny lub woda
  • świeża natka pietruszki do posypania
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka: garam masala,  kurkumy, curry, zmielonego kminku, zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli

W większym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, cebulę i ziemniaki. Podsmażać przez kilka minut ciągle mieszając.
Dodać imbir i przyprawy. Mieszamy dokładnie i smażymy kolejne kilka minut  mieszając aby wszystko pokryło się przyprawami.
Dodajemy pomidory z puszki oraz tyle wywaru/wody, aby lekko przykryć ziemniaki. Dodać kwałki dyni i gotować ok 30/40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Nałożyć curry na talerze i posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)





Tu też jest pysznie :)

3 komentarze:

  1. piękny kolor,najpierw cieszy oczy potem podniebienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wprosiłabym się na taki posiłek;)

    miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście ostatnio zasmakowałem w kuchni idnyjskiej

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.