Zapiekane Faszerowane Pomidory z Ryżem

/
0 Comments



• 1,5 szklanki ugotowanego ryżu najlepiej do risotto, który będzie się dobrze kleił
• 6 średnich pomidorów
• 3 cebule
• czosnek
• dwa ziemniaki
• świeża mięta (opcjonalnie)
• bakłażan (opcjonalnie)
• pieprz
• gałka muszkatałowa
• sól

Pomidory ścinamy z góry i wydrążamy, środki kroimy w kostkę. Czubeczki zostawiamy do przykrycia.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Tarkujemy bakłażan
Drobno siekamy mietę i czosnek.
Wszystkie składniki mieszamy razem z ryżem. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatałową, lub inne przyprawy jeśli ktoś woli.
Układamy pomidory w blaszce i wypychamu ryżem tak by wystawał. Przykrywamy pomidory czubkami, które nam zostały.
Między pomidory wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli został nam farsz, możemy luzem wrzucić do blaszki z ziemniakami. Czasami zostaje sok z pomidorów, który też wlewamy do blaszki.
Pieczemy przez godzinę w 180stopniach. Pomidory muszą byc bardzo miękkie, a cały sok musi wyparować.
Kali orex - czyli Smacznego!



Tu też jest pysznie :)

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.