Faszerowane papryczki

/
0 Comments

Składniki:

• 4 średniej wielkości papryki
• torebka brązowego ryżu
• torebka kaszy gryczanej
• jeden duży burak
• 1/4 niewielkiej cukini
• 6 plastrów suszonych pomidorów
• 10 suszonych śliwek
• prażone pestki dyni
• 3 ząbki czosnku
• kurkuma
• pieprz
• sól
• gałka muszkatałowa
• prażony sezam

Ściąć papryki z góry, oszyścić i odstawić.

Farsz:

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy ugotowany ryż i kaszę. Doprawiamy kurkumą, pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Smażymy około 10 minut. Wrzucamy do większej miski. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Gdy cukinia lekko zmięknie dorzucamy ją do farszu.
Suszone śliwki uprzednio zalane wrzątkiem oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
Wszystko mieszamy z farszem dodając niewielką garść prażonych pestek z dyni i ewentualnie więcej przypraw.

Nadziewamy papryki farszem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C - 200°C) na około godzinę, aż papryczki zmiękną i lekko zbrązowieją.
W tym czasie obieramy buraka i kroimy w cienkie długie paseczki. Podsmażamy na patelni, dadajemy odrobinę wody aby buraczki zmiękły i gdy już są gotowe przekłądamy do odzielnej miseczki.
Zasypujemy je sezamem i mieszamy. Gdy papryczki będą już gotowe układamy buraczki pod przykrywkę papryczki zaraz przed podaniem.



Tu też jest pysznie :)

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.