Kasza jaglana z brokułami

/
11 Comments
Dziś danie proste i szybkie w przygotowaniu. Osobiście przyznaję, że uwielbiam taki minimalizm. A do tego odkrywam smak i urok jaglanki.
Tekst i przepis pochodzą z książki "Kuchnia Weganki" Lidii Szadkowskiej



Kasza jaglana nie jest doceniana w domowym menu, a szkoda. Jest zasobna w wapń, a w połączeniu z brokułami dostarcza nam bardzo dużej jego ilości, bo brokuły też wapnia posiadają bardzo wiele. Dodana zielona pietruszka dodatkowo zwiększa zawartość wapnia w daniu. W dodatku łatwo przyswajalnego.

Ponadto kasza jaglana działa odkwaszająco na nasz organizm. Gotuje się szybko, więc może być wykorzystywana do przygotowywania tzw. szybkich dań. Można ją wykorzystać także do dań "na słodko", np. z owocami.

1 nieduży brokuł, 1 szklanka kaszy, 2 szkl. wody, olej, zielona pietruszka, sól.

Do gotującej się i lekko posolonej wody wsypać kaszę jaglaną. Trzeba kaszę pilnować i mieszać od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Jeśli wody jest za mało, można ją uzupełnić podczas gotowania.

Brokuł ugotować na parze albo w małej ilości wody. Można go też udusić w rondlu na małej ilości oleju podlewając wodą. Posolić po wierzchu.

Na talerz wyłożyć kaszę, brokuła, polać niewielką ilością oleju. Albo bułką tartą podsmażoną na oleju. Podawać z zieloną pietruszką.



Tu też jest pysznie :)

11 komentarzy:

  1. Całe szczęście, że lubię i kaszę jaglaną, i brokuły, nawet bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam ogromny apetyt na kaszę jaglaną, pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zbyt mdłe dla mnie się okazało niestety, duzo bardziej mi przypadl do gustu shake z ostatniego posta. Czekam na kolejne szalone pomysly :D
    tak wogole to widzialas mojanowafigura.pl/blogerki? Weź udział, chce przeczytać twój pościk ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ! :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Na naszym stole jest bardzo doceniana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jem taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. za pokomplikowane. proszę o zdjęcia poszczególnych etapów.

    OdpowiedzUsuń
  8. za skomplikowane. bardzo proszę o zdjęcia poszczególnych etapów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy19.9.13

    kaszy nie wolno mieszać podczas gotowania, tak jak i ryżu, ponieważ między ziarenkami tworzą się kanaliki i w ten sposób i ryż i kasza jaglana same regulują sobie temperaturę i wszystkie ziarenka równomiernie się gotują ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo zachęcająco! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.