Curry ziemniaczano - warzywne

/
0 Comments

  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w grube plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w grube plastry
  • 2 cebule pokrojone na większe kawałki
  • pół selera skrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 1 cukinia pokrojona na większe kawałki
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • olej
  • przyprawy, po 1 łyżeczce: carry, garam masala, pieprz, sól, zmielonej kolendry
  • łyżeczka pikantnej papryki
  • puszka mlecza kokosowego

Do dużego garnka wlać oliwę, gdy będzie gorąca wrzucamy cebulę i ziemniaki. Po paru minutach dorzucamy czosnek, imbir i przyprawy. Wszystko porządnie wymieszać i posmażyć 7 minut. Gdy zabraknie oliwy i zacznie się przypalać można wlać trochę wody do garnka. Dorzucamy później marchewkę, pietruszkę, seler i puszkę z pomidorami. Dolewamy trochę wody by lekko przykryły warzywa. Po 15 minutach dodajemy cukinię. Dusimy wszystko jeszcze około 25 minut aż zmiękną wszystkie warzywa. Na samym końcu gdy warzywa są zrobione dolewamy puszkę (można mniej wedle upodobania) mleczka kokosowego. Wszystko mieszamy i nakładamy do miseczek. Można posypać świeżymi ziołami. Najlepiej jeść z chlebem.








Tu też jest pysznie :)

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.