Pasta z zielonej soczewicy

/
0 Comments
Od razu przestrzegam, że z przepisu wychodzi dosyć duża porcja pasty. Więc jeśli nie jesteś typem kanapkowicza, możesz składniki zmniejszyć o połowę.

wegańska pasta z zielonej soczewicy

  • 250 g zielonej soczewicy
  • duża cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • zioła prowansalskie wg uznania
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa 3-4 łyżki



Soczewicę ugotować do miękkości. Odlać wodę. Dodać przyprawy, ostudzić i zmiksować.
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę na oliwie. Gdy gotowa dodać do pasty i wszystko razem wymieszać. Powinno starczyć na kilka dni, chyba, że masz dużą rodzinę to na jeden ;)




Tu też jest pysznie :)

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.