Wegański smalczyk z kaszy jęczmiennej

/
0 Comments
Wege "smalec" można zrobić z planty, można i z fasoli. Ten natomiast jest z kaszy jęczmiennej. W smaku wcale nie odbiega od tych poprzednich, a dodatkową zaletą jest jego lekkostrawność;)

Przepis zaczerpnięty jest w książki "Kuchnia Weganki"

"Smalec" wg przepisu Grażyny:

1 średnia duszona cebulka, rozgotowana kasza jęczmienna /ok. pół saszetki/, duszone małe kwaskowe jabłko lub kilka kropel cytryny, sól, majeranek ok. 1 łyżeczki, pieprz - do smaku, olej

Wszystko zmiksować.

Dobrze smakują kanapki z takim smalcem posypane szczypiorkiem, kiełkami, albo drobno pokrojonym porem.

Można także położyć cieniutkie krążki cebuli, ewentualnie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Posolić i posypać pieprzem. W innej wersji na tak położoną cebulkę rozsmarować trochę koncentratu pomidorowego i doprawić solą i pieprzem.

Od siebie tylko dodam, żeby nie żałować cebuli, którą też warto troszeńkę przypalić ;)


Tu też jest pysznie :)

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.