8 błędów w robieniu świeżych soków

/
3 Comments
Wiosna kwitnie, słońce świeci co raz częściej, a w warzywniakach co raz więcej kolorów. Jak patrze na te wszystkie przepyszne owoce i warzywa to od razu przed oczami mam SOK! ŚWIEŻY SOK! Yummy!


Nie wiem jak wy, ale ja już o tej porze roku prawie codziennie pije świeżo wyciskany sok. I jako że jestem maniaczką wszystkiego co słodkie to uwielbiam słodkie soki. Oczywiście wiem, że im słodszy sok, tym jak dla mnie pyszniejszy, ale nie koniecznie zdrowy dla mego ciała. Dlatego staram się trzymać odpowiednie proporcje, by mój organizm nie był zaatakowany olbrzymią ilością fruktozy, ale raczej pożywnymi witaminami, minerałami i enzymami.

Zobacz jakie błędy zdarza nam się popełnić przy ich robieniu. Oczywiście nawet jeśli popełniasz któreś z nich, ale jednak ciągle pijesz soki, to jest to lepsze niż nie picie ich w ogóle.


1. Za dużo słodkich owoców i warzyw.

Wyciskanie soku jest niesamowitym sposobem na wprowadzenie substancji odżywczych do organizmu, ponieważ są wchłaniane bezpośrednio do krwiobiegu. Daje ciału bezpośredni strzał z witamin, minerałów i enzymów. Jednym z najczęstszych błędów, zwłaszcza nowych osób w wyciskaniu soków jest dodanie zbyt dużo owoców. Chociaż owoce są wypełnione witaminami i minerałami, mogą również przeładować twoje ciało dużą ilością cukru w ​​postaci fruktozy.
A sami wiemy, że fruktoza nie jest najlepsza dla naszego ciała. Jest to między innymi jeden z wrogów, który nie pomaga nam zwolnić procesu starzenia. A jeśli uprawiasz sport, lub zajmujesz się dietetyką, sam wiesz jak działa na nas taka duża ilość cukru.

I nie chodzi o to by nie dodawać owoców do soków. Ale za dużo fruktozy może spowodować nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co nie jest dobre dla stabilności energii  oraz osób cierpiących na Candida czy cukrzycę.
Jeśli jest Ci trudno przełknąć smak soków warzywnych, spróbuj dodać cytrynę lub limonkę  do codziennej mikstury, ponieważ mają one niską zawartość cukru i mocny smak.


2. W Twoim soku brakuje zielnego.

Kluczem do zdrowych soków warzywnych jest to, aby zielone warzywa były większą częścią soku, gdyż to właśnie one zawierają najwięcej wartości odżywczych. Zielone warzywa i liście mają w sobie dużo chlorofilu, który pomaga w oczyszczaniu krwi, dotlenieniu organizmu i poprawieniu krążenia. Bardzo przydatne jest to przy oczyszczaniu organizmu a w rezultacie daje niesamowity naturalny zastrzyk energii!

Pij słodki sok jako rarytas, a przez większość czasu trzymaj się raczej zielonych. Niektórym z was może wydać się to dziwne, ale przez sokowirówkę można przecisnąć wiele zielonych warzyw. Między innymi jarmuż (popularny w sezonie letnim - jako bomba chlorofilu), ogórka, seler, natkę pietruszki, buraka liściowego, kapustę, szpinak, sałatę rzymską i inne sałaty.


3. Pijesz go w nieodpowiednim momencie dnia.

Jeśli chcesz wyciągnąć jak najwięcej ze swojego zdrowego soku, pij go na czczo. Dlaczego? Twój organizm będzie w stanie wchłonąć wszystkie niesamowite składniki odżywcze soku szybciej i użyje najmniejszej ilości energii w procesie jego trawienia.

Sok nie jest zastępstwem posiłku. Ma to być dodatkowy bonus dobroci dla Twojego ciała,  aby zapewnić mu optymalne zdrowie. Najlepiej wypij sok z samego rana na pół godziny przed śniadaniem. Pamiętaj by nie pić go późnym popołudniem lub wieczorem, gdyż wtedy twój organizm nie będzie miał czasu na strawienie takiej ilości witamin przed snem.


4. Nieodpowiednia wyciskarka.

Najprawdopodobniej używasz standardowej sokowirówki. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest specjalna prasa do wyciskania owoców i warzyw. Tak zwana hydrauliczna sokowirówka, która jest używana w Terapii Gersona (Cold Press Juicer). Wyciska ona z warzyw co najlepsze i zachowuje wszystkie enzymy, które giną w dużej ilości podczas odwirowywania soku w zwykłych sokowirówkach. Ale niestety większość z nas nie chce wydawać kilka tysięcy złotych na takie maszyny.

Jeśli nie masz sokowirówki tłoczonej na zimno, to też jest ok! Pamiętaj, że każde wyciskanie soku jest lepsze niż żadne!


5. Nie pijesz soku od razu po zrobieniu.

Wiemy, że wyciśnięcie wielkiego dzbanka soku i picie go przez dwa dni jest wygodniejsze, niż robienie go codziennie. Jednak korzyści jakie mamy z wypicia go od razu po zrobieniu są warte poświęcenia codziennie na to kilku minut. Staraj się wypić swój sok w ciągu 15 minut od wyciśnięcia. Po 15 minutach światło i powietrze zniszczy wiele składników odżywczych, a wszystkie niesamowite przeciwutleniacze zaczną tracić siłę działania.

Jednak jeśli ciągle brakuje ci na to czasu i nie możesz wypić soku od razu, przelej go do ciemnego, szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce. Staraj się zużyć go w ciągu 24 godzin. Nie będzie to tak bardzo odżywczy sok jak świeży, ale to wciąż lepiej niż nie picie soków w ogóle.

6. Wyciskasz warzywa i owoce z pestycydami.

Jak wiadomo dużo z nich zawiera teraz pestycydy i inne chemikalia. Najlepiej by było jakbyś mógł kupować zawsze organiczne warzywa i owoce, ale niestety nie zawsze możemy sobie na to pozwolić. Dlatego warto pamiętać, które z nich są najbardziej skażone pestycydami.


7. Wypijasz swój sok w 3 sekundy.

Nie jest to trunek, który powinno wypijać się jak kieliszek wódki. Powinieneś usiąść i na spokojnie w relaksie wypić sok. Możesz przytrzymać go w buzi przed połknięciem. Pozwala to twoim enzymom trawiennym rozpocząć pracę, które przetrawią szybciej wypity sok. Nasz żołądek i układ trawienny są bardzo wrażliwe. Jeśli w pośpiechu wypijasz swój sok twoje ciało czuje się, jakby było w stanie walki lub ucieczki. Nie wpływa to najlepiej na proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Usiądź, take your time i ciesz się sokiem w stanie relaksu.

8. Nie pijesz soków w ogóle!

Może nie zdajesz sobie sprawy ile energii, minerałów, witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i białka dostarczają takie soki twemu ciału! Uczyń wyciskanie soków częścią codziennej rutyny a poczujesz różnicę, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Można zauważyć, że cera oczyszcza się i ma naturalny blask, a także, że układ odpornościowy staje się silniejszy. Nie wierzysz? Nie musisz. Kto będzie chciał zadbać o potrzeby swego ciała na pewno spróbuje :) Yummy!

Źródło: HFC



Tu też jest pysznie :)

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy art, dziękuję :)
    mimo, iż prowadzę ściśle słodkiego bloga, ważne jest dla mnie moje zdrowie, oraz rodziny i soczki pijemy, a pulpę przetwarzam na różne sposoby

    OdpowiedzUsuń
  2. Polska jest krajem, w którym żywność organiczna nie istnieje !!!
    Wszystkie certyfikaty typu Ekoland etc, to bajeczki ! Rolnicy i tak nawożą swoje uprawy, ale używają do tego innych, (podobno) lepszych chemikaliów. Prawda jest taka, że dzisiaj NIC nie wyrośnie bez intensywnego nawożenia i oprysków. Gleba na Naszej planecie została wyjałowiona ! Skrajnym przypadkiem jest Holandia, Dania i Hiszpania, gdzie po latach przemysłowego jej wykorzystania, flora bakteryjna jest zerowa. Te pola powinny leżeć odłogiem dobre 10 lat, aby zbudowały warstwę naturalnego humusu, pro-wzrostowego dla roślin. Jak widzę na opakowania Holland, Spain lub Denmark, nawet tego nie dotykam !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wyciskam takie miksy https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ te chyba nie są zbyt słodkie ani przekombinowane. Dzięki za wiele cennych rad!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.