Bananowy Omlet

/
1 Comments


  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego



Banana kroimy do miseczki w cienkie plasterki lub kosteczkę, możemy widelcem lekko go zdusić. Wbijamy dwa jajka, płatki owsiane i jogurt. Wszystko mieszamy widelcem. W międzyczasie możemy już ustawić patelnię na ogniu, do której wlewamy troszkę oliwy. Gdy patelnia jest już gotowa, wrzucamy całą papkę i przykrywamy.


Omleta najlepiej robić na małym ogniu pod przykryciem. Ale ja robię go czasem na dwa sposoby. Pierwszy - smażymy go na bardzo malutkim ogniu tak długo, póki nie stężeje i będzie gotowy aby go przewrócić. Wtedy wygląda najładniej i trzyma się w całości. Jednak w tym czasie jajka zdążą dosyć stwardnieć a jogurt wyparować i omlet nie jest już taki "mokry". Często z braku czasu na czekanie, robię go troszkę w szybszy sposób. Wrzucam na patelnię na troszkę większy ognień, ale nadal nie za duży i smażę go przez parę minut. Jest za miękki aby go przewrócić w całości, więc rozdzielam go na cztery części i przewracam każdą z osobna. Zapewne znajdziecie sami swój sposób. Jakkolwiek go nie obsmażysz jest pyszny i pożywny. Ilość płatków i jogurtu możesz zmieniać do woli. Yummy!




Tu też jest pysznie :)

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczny i zdrowy przepis, z nieprzetworzonych produktów, oczyszczający organizm i regulujący metabolizm, dlatego polecam dobry dietetyk. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.