Tofucznica, czyli wegańska jajecznicza na śniadanie

/
1 Comments
Jajecznica bez jajek? Ale jak to? Pewnie się zastanawiasz. A no tak to! Wegegańska opcja jajecznicy.



jajecznica z tofu
Jajecznica z tofu


A oto moja osobista wariacja:

  • tofu naturalne (kostka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • pół cebuli pokrojonej
  • pół czerwonej papryki poćwiartowanej również
  • przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, oregano 
  • kilka plasterków ogórka kiszonego i szczypta kiełków rzodkiewkowych co w lodówce mi zalegały / oliwki też się nadajo świetnie

1. Na oleju podsmażasz czosnek i cebulkę przez kilka minut, dodaj trochę wody jak się przypala
2. Dodaj paprykę i kurkumę i podsmażaj przez kolejna 5 min. Jak potrzeba dodaj trochę wody.
3. Na koniec dodaj rozgniecione/pokrojone tofu i resztę przypraw. Smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Kiełki, ogórki lub oliwki dodaj na koniec, nie ma potrzeby ich więcej przetwarzać.
5. Daj znać o swoich wariacjach


Tu też jest pysznie :)

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się tofucznica, Tak z nazwy jak i i smakowo. Będzie chyba moim ulubionym daniem śniadaniowym, wyprzedzając wędlinę w plasterkach z Polsoi. Oczywiście sojową :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.