Kasza jaglana na słodko - pudding z dodatkami

/
2 Comments
Kolejna wariacja na temat kaszy jaglanej! Mając świadomość o jej zdrowotnych właściwościach smakuje jeszcze lepiej. Mam nadzieję, że ten zdrowy deser z kaszy jaglanej zaspokoi wasze kubki smakowe :)

jaglanka na śniadanie
Zdrowy deser z kaszy jaglanej


Składniki:

- 3 łyżki kaszy jaglanej zmielonej w młynku
- 6 daktyli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 duży banan
- pestki słonecznika do posypania lub inne dodatki


1. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak aby woda je przykryła
2. Oddzielnie zalewamy pestki
3. Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i dodajemy 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego. Wsypujemy wiórki i gotujemy aż płyn wyparuje. W międzyczasie mieszamy aby się nie przypaliło. Odstawiamy aż ostygnie
4. Do blendera wrzucamy daktyle, pokrojone banany i ugotowaną kaszę. Miksujemy na gładką masę. Jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej wody lub mleka.
5. Przekładamy do miseczki i dekorujemy pestkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Przyznaję, że byłam zachwycona tym smakiem. Z pewnością to danie zagości w moim menu na dobre. Będę poszukiwała więcej jaglankowych kombinacji odpowiednich na śniadanie nie tylko na słodko. 

Obowiązkowo spróbujcie!


kasza jaglana na słodko
Kasza jaglana na słodko

Obiad z kaszą jaglaną? Sprawdź przepis na jaglankę z brokułami.



Tu też jest pysznie :)

2 komentarze:

  1. oladios13.4.14

    Wlasnie zrobilam i bardzo sie z tego faktu ciesze - pycha:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. www.relishmeals.blogspot.com13.4.14

    Oj, kasza jaglana to baza do wielu pysznych dań! :) Coś o tym wiem, bo i u mnie pojawił się dziś przepis z nią w roli głównej. Koniecznie muszę spróbować Twojej wariacji.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.